Prosztatagyulladás

Prosztatagyulladásról szóló cikkek és a prosztatagyulladással kapcsolatos gyógymódok

HASZNOS LINKEK

Amit tudni kell a prosztatagyulladásról

Prosztatagyulladás okai

2014.06.25. 15:24 9900jani

A prosztatagyulladás okai 

Baktériumok, mint közvetett kórokozók


A prosztatagyulladás okozója lehet kórokozó, baktérium. Ilyenkor bakteriális prosztatagyulladásról beszélünk. Számos baktérium okozhat prosztatagyulladást. A gyulladást valójában ezen kórokozók elszapordása túlsúlya okozza. Ezek a baktériumok ott vannak a szervezetünkben alap esetben is. A baktériumok okozta gyulladás általában a heveny (akut) prosztatagyulladás. Az akut prosztatagyulladás együtt jár egy súlyos alsó húgyúti gyulladással és vérmérgezéssel (sepsis) is. A baktériumok iebben az esetben a prosztatában és az alsó húgyúti szervekben szaporodnak el jelentősen és bekerülnek a véráramba. A baktériumok okozta idült (krónikus) prosztatagyulladás általában az alsó húgyutak (húgycső, húgyhólyag, ondómirigyek) állandóan visszatérő gyulladásával jár együtt. Krónikus bakteriális prostatitis esetén a baktériumok a prosztata mirigyeiben hozzák létre a gyulladást,  ezek a baktériumok a prosztata mirigyein belül elszórtan  helyezkednek el .
A legtöbb bakteriális prosztatagyulladás hátterében Enterococcusok és Enterobacterica bakétriumok állnak. A baktériumok a normál bélflóra tagjai, vagyis szervezetünkben a vastagbelekben élnek. A leggyakoribb baktériumtörzs az Escherichia coli (E. coli), mely a bakteriális prosztatagyulladások 67-85%-ért felelős. A további 5-15%-ért a következő kórokozók a felelősek:

-Pseudomonas aeruginosa,
-Serratia spp,
-Klebsiella spp,
-Eneterobacter aerogenes.

A baktériumok elszaporodásáért számos tényező felelős. Egyes baktériumok felületén növekedő kapaszkodó szálak (P-fimbria) a vizeletelvezető rendszer nyálkahártyájának felszínén a baktériumok számára könnyű megtapadást tesz lehetővé. Ezek a kapaszkodó szálak a prosztatában történő szaporodást is elősegíti. A baktériumok a prosztata kivezetőcsöveinek mélyén tapadnak. A szervezet védekező rendszerét úgy játszák ki a baktériumok, hogy összetömörülnek és ún. biofilmeket képeznek. Ezáltal még antibiotikumok alkalmazása mellett is túl tudnak élni.

Egyéb baktériumok előfordulása és kóroki szerepe kétséges a prosztata gyulladásában, mint például a Chlamydia, Corynebacterium, Staphylococcus, Ureaplasma. Más ún. nem vagy nehezen tenyészthető baktériumok szerepe is felmerül a prosztatagyulladás kialakulásában, de ezt sem sikerült még egyértelműen bizonyítani.

Kockázati tényezők, melyek elősegítik a baktériumok elszaporodását a prosztatában:
  1. a prosztata mirigyeik kivezetőcsöveiből a visszafelé irányuló áramlás
  2. fitymaszűkület,
  3. bizonyos vércsoporttal rendelkező férfiak,
  4. anális szex,
  5. alsó húgyúti fertőzések,
  6. heveny mellékheregyulladás,
  7. hólyagkatéterezés és katéterviselés,
  8. húgycsövön keresztüli műtétek, különösen ha alsó húgyúti gyulladás is jelen van a műtét alatt.
Az is ismert, hogy a prosztata megváltozott működése és váladék elválasztása is a gyulladás kialakulását segítheti elő. Prosztatagyulladás esetén csökken a prosztata által kiválasztott váladékban a fruktóz, citromsav, savi foszfatáz, Cink, Magnézium, Kálcium szintje, és növekszik a lúgossága (pH), az LDH (laktát-dehidrogenáz) és egyes fehérjék szintje. A prosztataváladékban található baktérium ellenes anyagok szintjének csökkenése elősegítik a baktériumok megtapadását és elszaporodását.


A vizeletürítés károsodása

Azok a szerkezeti és beidegzési változások, melyek a vizelet elzáródását és magas nyomású vizeletáramlást idéznek elő, szerepet játszhatnak a prosztatagyulladás kialakulásában. A húgycső kezdeti részén és a hólyagban kialakuló magasabb nyomás elősegítheti a vizelet ill. baktériumok beáramlását a prosztatába.


Prosztata kivezetőcsöveinek visszaáramlás

A vizelet és a baktériumok visszafelé áramlása a prosztata kivezetőcsöveiben a bakteriális és nem bakteriális prosztatagyulladás egyik legfontosabbnak tartott okozója. A húgycső felől a prosztatába áramló vizelet és baktériumok gyulladást idéznek elő és tartanak fenn. A prosztata felépítéséből fakadóan a prosztata széli része (perifériás zóna) sokkal fogékonyabb erre kivezetőcső visszaáramlásra (reflux). Számos kísérlet bizonyította már ezt a visszafelé áramlást és a baktériumok és egyéb anyagok beáramlását a prosztatába a húgycső felől.

A prosztatakövek összetevői olyan anyagok, melyek a vizeletben megtalálhatók, viszont a prosztata mirigyeinek váladékában nem. Ez is arra utal, hogy a vizelet beáramlása a prosztatába fontos szereppel bír a prosztata betegségeinek kialakulásában.

Kémiai gyulladás


Számos szakértő szerint a prosztatában kialakuló gyulladás egyik fontos elindítója a vizeletből a prosztatába jutó kémia anyagok keltette károsodás és gyulladás. Számos olyan anyagot sikerült már elkülöníteni, melyek feltételezhetően a prosztata gyulladásához vezet.

Lelki  tényezők, mint okok

A lelki tényezőknek is szerepet tulajdonítanak a prosztatagyulladás tüneteinek kialakulásában és a tünetek erősödésében. Egyes szakértők kifejezetten olyan betegségnek tartják a prosztatagyulladást, melyet lelki tényezők jelentősen befolyásolnak és szabályoznak (pszicho-szomatokus betegség). A legújabb eredmények szerint annyi bizonyos, hogy a lelki tényezők befolyásolják a tüneteket és annak elviselését.

Immunrendszeri tényezők


A prosztata helyi önvédelmi rendszere a baktériumok által okozott gyulladás során aktiválódik. Heveny prostatitis során az antibiotikumos kezelést követően 6-12 hónappal a helyi immunrendszer már normál helyzetébe áll vissza. A heveny gyulladás során a PSA szint is enyhén megemelkedik, de antibiotikus kezelést követően 6 héttel már csökken.

Az immunrendszer megváltozásának szerepe lehet a nem baktériumok okozta prosztatagyulladásban is. A szervezet önvédelmi rendszer megváltozásának pontos részletei nem ismertek, de az biztos, hogy igen fontos változások mennek végbe, melyek a prosztatagyulladás tüneteinek kialakulásában fontosak.



Többtényezős keletkezés

Az eddigi ismerteink szerint a prosztatagyulladás kialakulás több tényező egymásra hatása során alakul ki. Számos az előzőekben felsorolt tényező lavinaszerű folyamatot indít el, mely végül a prosztatagyulladás kifejlődéséhez vezet. Az idült kismedencei fájdalom (CPPS) számos egymással szoros kapcsolatban álló folyamatok a felelősek. Többek között immunológiai, gyulladásos, idegi, endokrin komponens van a fájdalom hátterében.

komment

Címkék: prosztatagyulladás prosztatagyulladás okai

süti beállítások módosítása